Prehistòria

La Badia de Roses ofereix un itinerari històric fidel a la cronologia, a l’art i a la cultura dels temps.

S’hi troba un dels itineraris megalítics més complets i impressionants de la Costa Brava. Grans dolmens són el record dels primers pobladors. El dolmen de la Creu d’en Cobertella, que és el més gran de Catalunya, data del neolític. En el recorregut pels orígens d’aquesta Badia també s’hi troben menhirs que daten del quart i del tercer mil·lenni aC.

Civilitzacions grega i romana

Porta d’entrada a la península Ibèrica de la civilització grega i romana, la Badia acull dos jaciments arqueològics de renom universal, Emporion i Rhode. De la denominació Rhode s’ha arribat al nom que té la Badia actualment, Badia de Roses.

Emporion, paraula que significa mercat, va ser la ciutat fundada per comerciants grecs de Focea i colonitzada posteriorment per romans, que s’erigeix al centre de la Badia. El Museu arqueològic de Catalunya-Empúries, al municipi de l’Escala, s’ocupa de la divulgació i la constant recuperació de les importants restes d’ambdues cultures d’aquest espai.

La Ciutadella de Roses

La Ciutadella és un recinte de 131.480 metres d’estil renaixentista construït el 1543. El seu interior és un important jaciment arqueològic on trobareu:

Les restes del barri hel·lenístic de la colònia grega de Rhode, que va viure els moments de màxima prosperitat de la ciutat durant els segles IV i III aC.
La vil·la romana, datada entre els segles II aC i VI dC.
La necròpolis paleocristiana.
Diferents edificis d’època visigoda.
El monestir romànic llombard de Santa Maria, del segle XI, i restes del nucli urbà fortificat medieval.
Restes de diferents edificis militars de la darrera ocupació del s. XVI.
El Museu que facilita una immersió en la història i el patrimoni cultural de Roses, des de la prehistòria fins a l’època més recent.
La Sala d’Exposicions.

Una visita a la Ciutadella és una lliçó magistral d’història concentrada en un únic espai.

Viles medievals

Ja en època medieval, la Vila de Castelló d’Empúries va ser la capital de l’antic comtat d’Empúries, de gran rellevància a l’època juntament amb el comtat de Barcelona. La magnífica basílica de Santa Maria és un dels edificis religiosos més importants conservats de l’època. Els carrers estrets de la vila, les muralles, el rentador, el barri jueu i la presó medieval, van ser declarats béns culturals d’interès nacional, així com la Ciutadella de Roses, declarada conjunt historicoartístic l’any 1961. Aquesta aplega vestigis de diferents èpoques i ocupacions, des de la inicial colònia grega de Rhode fins a la vila medieval amb el monestir romànicollombard de Santa Maria, del segle XI.

Poble fluvial: Sant Pere Pescador

Sant Pere Pescador, envoltat pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i vorejat pel riu Fluvià, mostra un perfecte equilibri entre conreu i marina. La conjunció, en un mateix paisatge, de grans extensions de camps de fruiters i d’una platja de dunes i sorra fina amb prop de set quilòmetres de llargada, converteix el municipi en un espai emblemàtic del nostre litoral.

La vila té més de mil anys d’història: avui dia el nucli antic conserva trams de l’antiga muralla medieval, fortificació que envoltava el poble. El municipi és un clar exemple de convivència entre les activitats econòmiques tradicionals i la indústria turística, on gran part de la població activa treballa en modernes explotacions agrícoles d’arbres fruiters.

BÉNS NATURALS

El Parc Natural
del Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus té el tret distintiu de ser el primer parc natural maritimoterrestre de Catalunya. Dins del Parc hi ha dues reserves integrals terrestres d’una singularitat geològica i biològica excepcional.

Per als amants de la natura, el territori del Cap de Creus disposa d’una gran diversitat florística, protagonitzada per espècies endèmiques terrestres i atractives espècies subaquàtiques com la posidònia (posidonia oceanica).

El Parc Natural dels
Aiguamolls de l’Empordà

Els aiguamolls empordanesos ocupaven, antigament, gairebé tota la plana de la Badia de Roses. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà acull zones de reserva integral que serveixen de refugi
per a milers d’aus migratòries.

Els seus ecosistemes tenen una clara influència marina i van ser constituïts per platges amb els sorrals i formacions de dunes. En aquest parc s’emplacen espais de conreu i pastures. Sovint aquestes zones han estat convertides en arrossars.

Parc Natural del Montgrí

Hi trobem la presència d’un paisatge singular, configurat per un litoral amb penya-segats, cales i platges que s’endinsen en uns fons marins. És com tornar enrere en el temps i gaudir de l’àmbit florístic, faunístic i paisatgístic d’un ecosistema estable i íntegre i d’un valor ecològic incomparable amb el contrast d’un massís muntanyós al darrere.

Si a tot això hi afegim les nombroses empremtes que ha deixat l’home al llarg de la seva història, es completa un patrimoni digne d’estudi. El Montgrí ens descobreix un indret natural únic, on l’empremta de l’home ha deixat un patrimoni cultural extraordinari.

LITORAL I PLATGES

El litoral de la Badia és ampli i únic.
Més de 45 km de platja són de sorra fina agradable al pas i 15 km són de petites cales també de sorra i aigües cristal·lines. Hi trobem tant platges salvatges i tranquil·les com platges més urbanes que gaudeixen de serveis turístics de qualitat i d’una oferta lúdica respectuosa amb el medi ambient, alhora que han obtingut, al llarg dels anys, certificacions de qualitat i ambientals reconegudes arreu com la Bandera Blava, EMAS, ISO 14.001 i la Q de qualitat turística, la qual cosa les fa idònies per a un públic familiar.

La gran tasca de recuperació de les dunes i dels sistemes de llacunes duta a terme dota d’un gran valor ecològic i ambiental tota la zona de la Badia, reflectida en la protecció de caràcter internacional com la Xarxa Natura 2000 – Regió Mediterrània i el Conveni de RAMSAR de zones humides d’importància internacional.

ACTIVITATS ECONÒMIQUES

Agricultura

D’una economia eminentment agrària i pesquera, s’ha passat a una economia basada principalment en el sector serveis. Tot i així els valors de paisatge, de natura i, sobretot, de productes autòctons i de la terra com el conreu de cereals, arròs i camps de fruiters, on la poma n’és el producte estrella, amb grans extensions de camps de pomers al municipi de Sant Pere Pescador, mantenen tant la tradició com l’ús agrícola i comercial d’aquest producte amb un alt valor pel territori.

La poma està reconeguda com a denominació d’origen Girona-Costa Brava (DO) igualment com en el territori interior es troba la denominació d’origen dels vins i olis de l’Empordà.

Pesca

Roses i l’Escala tenen dos ports pesquers importants que han estat un motor econòmic durant molts anys pel que fa a captura i comercialització del peix de la Badia. La conservació d’aquest antic ofici ha evolucionat cap a un model que combina l’ús tradicional amb un ús més recreatiu i educatiu, amb la visita a les llotges i al Centre d’interpretació del peix de l’Escala (Maram).

Aquest nou model ha dotat la Badia amb instal·lacions nàutiques de qualitat. De ports esportius n’hi ha a Roses, Empuriabrava i l’Escala, tots equipats amb els serveis necessaris per a les embarcacions de lleure. També trobem el club nàutic de Sant Pere Pescador.

Turisme

Avui en dia la Badia de Roses és una destinació turística per excel·lència i compta amb una gran varietat d’allotjament com hotels, apartaments i viles i una gran oferta de primera qualitat en càmpings, reconeguts com els millors d’Europa.

La combinació de multitud d‘activitats tan festives, culturals, esportives i d’oci que es realitzen durant tot l’any la converteixen en una destinació ideal tan per a famílies com per amics que vulguin gaudir d’una bona estada.

PORTS ESPORTIUS

I MARINES

La Badia disposa d’unes instal.lacions nàutiques de qualitat formada pels ports esportius de Roses i l’Escala d’una banda i els 25 quilòmetres de canals navegables i 5.000 amarradors de la Marina d’Empuriabrava, de l’altra, que és considerada la marina residencial més gran d’Europa, també hi ha la Marina de Santa Margarita ubicada a Roses. La ubicació i la climatologia són factors que també contribueixen, entre d’altres, que la Badia sigui un referent en la pràctica del paracaigudisme i dels esports nàutics.

ESPORT I TURISME ACTIU

La situació geogràfica i les condicions meteorològiques fan que la Badia sigui un entorn ideal per a la pràctica dels esports nàutics de tota mena. Des de la vela al kitesurf, passant pel submarinisme i el windsurf, en general, són esports curosos amb el medi ambient, al voltant dels quals s’acullen tot tipus d’esdeveniments al llarg de l’any, com ara el Campionat del Món de Windsurf i el Campionat d’Espanya de Kitesurf a Sant Pere Pescador el Campionat de Vela Accessible a l’Escala, i el Campionat Nacional de Vòlei Platja de Roses.

El paracaigudisme i la seva pràctica són un referent mundial a Empuriabrava, on es troba l’aeròdrom de la Badia i el túnel del vent (vol interior)

De la resta d’activitats de turisme actiu destaquen la gran xarxa de senders senyalitzats i la pràctica de senderisme, amb els GR 11 i GR 92. També són exemples d’activitats igualment destacables el camí de ronda, el cicloturisme, les rutes en BTT, la via verda de la Muga, la ruta dels estanys entre d’altres.

GASTRONOMIA

La cuina de la Badia ha assolit fama internacional gràcies a les genials creacions de Ferran Adrià, xef del restaurant El Bulli, considerat durant anys el millor restaurant del món, actualment en procés de reconversió.

A la Badia de Roses actualment hi trobem dos restaurants amb estrella Michelin, reflex de l’exquisita combinació entre tradició culinària i esperit creatiu.

Les anxoves de l’Escala on encara avui en dia s’utilitza la mateixa tècnica artesanal de principis de segle XX. Altres productes de renom són les pomes de Sant Pere Pescador i l’ànec de cortal de Castelló d’Empúries són productes locals de gran qualitat i amb molt renom.

Els vins que elaboren els cellers de la comarca s’emmarquen sota la Denominació d’Origen Empordà de vins joves, rosats afruitats, blancs amb fusta, criances de cupatge, caves i l’emblemàtica garnatxa. Una proposta enològica que permet fer una ruta per cellers i cooperatives que segur que sorprèn als visitants.

AGENDA

Els habitants de la Badia s’esforcen en mantenir vives les tradicions històriques i culturals que les diferents civilitzacions que han ocupat el territori els han deixat com a llegat. Algunes de les mostres d’aquesta tradició són:

Triumvirat: Fira grecoromana que té lloc al municipi de l’Escala.
Terra Trobadors: Festival de temàtica medieval a Castelló d’Empúries.
Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries.
Festa de la Sal: Homenatge als orígens pescadors i saladors de l’Escala.
Carnaval: Festa molt popular de gran participació ciutadana.
Havaneres: Avui en dia a les nits d’estiu les platges són l’escenari de cantada d’havaneres.
Sardanes: És el ball típic de Catalunya; Nits d’estiu de Sant Pere Pescador.

La Badia acull un ampli ventall de  festivals de música que es fan en entorns singulars aprofitant les suaus temperatures de la Badia. Una de les tradicions que ha quedat més arrelada des d’època grega és la celebració de mercats. Els mercats setmanals que es celebren arreu són pols d’atracció.

Com a tradicions provinents de creences religioses, la Badia acull processons, via crucis i pessebres vivents, entre moltes altres mostres de capítols de la tradició religiosa del país.

Només es pot entendre la Badia avui essent conscient de la seva història.

Bases Concurs Badia de Roses 2023 – Roses

Bases Concurs Badia de Roses 2023 – Castelló d’Empúries i Empuriabrava

Bases Concurs Badia de Roses 2023 – Sant Pere Pescador

Propers esdeveniments