Als het even kan, zie je natuurlijk het allerliefst direct resultaat nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt in de gym. Maar aandacht voor de fysieke lange termijn effecten worden hierdoor nog wel eens vergeten. Mobiliteitstraining is hiervoor dé oplossing. Wat is het en waarom is dit nu zo belangrijk? We vroegen het aan mobiliteitstrainers Sjuul Daamen en Chris Hettinga van Het Gymlokaal in Amsterdam.

Wat is mobiliteit?

‘Mobiliteit staat voor flexibiliteit, kracht en coördinatie en dus de bewegingsvrijheid om grote en gecontroleerde bewegingen met je lichaam te maken’, vertelt Sjuul. Niet te verwarren met flexibiliteit of lenigheid waarbij je vooral bezig bent met het rekken van je spieren. Bij mobiliteit wordt het zenuwstelsel uitgedaagd om de controle over het lichaam te vergroten. Hierbij staat centraal dat je op een veilige en duurzame manier leert bewegen. ‘Het resultaat is makkelijker en soepeler bewegen en dat kan weer kan helpen bij de rest van je dagelijkse activiteiten’, legt Chris uit.

Waarom is mobiliteit zo belangrijk?

Een betere mobiliteit kan bijdragen aan het voorkomen van blessures en verbetert de duurzaamheid en gezondheid van je gewrichten. ‘Het is onwijs belangrijk om aan je mobiliteit te werken voordat je bezig gaat met de ‘workout’, zegt Chris. Hierbij is het belangrijk om je gewrichten gevarieerd te bewegen en te roteren. Wanneer deze rotatie in je gewrichten beperkt is kan dit leiden tot blessures. ‘Uiteindelijk wil je ook op latere leeftijd makkelijk en pijnvrij kunnen bewegen, en daarom wil je dit integreren in je dagelijkse routine’, zegt Chris. Sjuul voegt daaraan toe dat het principe ‘if you don’t use it, you lose it’ zeker op gaat. Hij vertelt dat door het vele zitten waaraan we ons lichaam blootstellen, onze beweeglijkheid vermindert en daardoor worden we ‘stijf’. Mobiliteitsoefeningen zijn hierdoor erg belangrijk om deze bewegingsvrijheid te behouden.

Mobiliteitstraining

Tijdens mobiliteitstraining leer je op een speelse manier je lichaam uit te dagen. Je lichaam gaat zich hierdoor weer meer aanpassen aan een veranderende omgeving. ‘Het roteren van elk gewricht zoals je nek, ellebogen, polsen, heupen en knieën is hierbij belangrijk’, zegt Chris. Ook wel CARS genoemd, Controlled Articulate Rotations, dat zich richt op een gecontroleerde manier de bewegingsvrijheid van je gewrichten te vergroten. ‘Door je spieren aan te spannen word je je bewust van de bewegingsvrijheid van je gewricht. Op die manier wordt deze vergroot en zo ontwikkel je meer kracht en coördinatie’, voegt Sjuul hieraan toe.

Tot slot

Sla dit onderdeel van je work out dus niet over en maak het onderdeel van je dagelijkse routine. Want uiteindelijk wil jij ook op latere leeftijd nog zo flexibel en soepel kunnen bewegen als nu!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?